Podrum Džervin 1927.

Kada su na kasnoantičkom lokalitetu Timacum minus, u Ravni, neposredno pored Knjaževca, arheolozi pronašli kip Dionisa, boga vina starih Rimljana, bio je to dokaz da vinogradarstvo i proizvodnja vina u knjaževačkom kraju postoje od davnih vremena. Još u zapisima antičkih pisaca trećeg i četvrtog veka Knjaževac se pominje kao vinogorje.

U Knjaževcu je 1927. godine osnovana vinogradarska zadruga i sazidan zadružni podrum kapaciteta oko 50 tona grožđa, bio je to početak stvaranja budućeg giganta u proizvodnji vina.

Umereno kontinentalna klima i preko 300 sunčanih dana u godini, pogoduju vinovoj lozi u ovom kraju, a pošten odnos vinara prema vinogradima i grožđu rezultiraju vrhunskim kvalitetom u flaši i čaši.

Podrum Džervin osnovan je 27. marta 1927. godine u Knjaževcu u tadašnjoj Jugoslaviji. Knjaževac, malo mesto u istočnoj Srbiji, tadašnjoj Jugoslaviji je poznat vinogradarski kraj još iz II veka iz vremena starih Rimljana.

Podrum je u svoje “zlatno vreme” posedova oko 700 hektara svojih vinograda i proizvodio je oko 6 miliona litara vina, kako stonog tako vrhunskog premium vina. Vina su se najviše prodavala na prostoru bivše Jugoslavije, zatim u Nemačkoj pod nazivom Šlozberg , a stizala su čak i do Rusije pa i do Japana.

Pored proizvodnje vina, kombinat Džervin je proizvodio poznate sokove od borovnice i dunje, rakiju od kantariona kao i razne vrste džemova, pa se iz toga mogao i izvesti i sam naziv DŽERVIN (džem, rakija, vino).

Nažalost, devedesetih godina kombinat je urušen, a vinogradi zapušteni. Bilo je više pokušaja privatizacija ali bezuspešno.

2013. godine Džervin kupuju investitori iz Novog Sada, sa ciljem da od Džervina naprave respektabilnu kompaniju i vrate je na mesto gde je nekad i bila.

Premium vina iz savremenog podruma

Podrum je opremljen najsavremenijom tehnološkom opremom za proizvodnju vina, komorom za hladjenje vina, prostorijom za primarnu proizvodnju i alkoholnu fermentaciju, najsavremenijom punionicom boca kapaciteta 1 500 l/ h, laboratorijom i magacinom gotovih proizvoda, dok je u izradi sala za degustaciju kapaciteta 100 mesta i sala za odležavanje vina u hrastovim buradima takozvana barique sala

.Vina koja trenutno proizvodimo su kvalitetna i modernog dizajna

Vinarski tim

Imamo sjajan tim entuzijasta koji su strastveni poznavaoci vinarstva.

Mi verujemo da je ključ uspešnog vinarstva timski rad, zbog toga smo okupili tim sa nenadmašnim iskustvom i ogromnom strašću koju gaje prema ovom poslu.

Radovan Jović
menadžer vinarije
Darko Đorđević
tehnolog
Ivan Nikolić
podrumar
Vladan Randafilović
vinogradar
“Prihvatite šta vaš život ima da vam ponudi i pokušajte da pijete iz svake čaše. Sva vina treba probati. Nekada je potreban samo gutljaj iz drugih boca.”
PAULO KOELJO

Ljubav i poštovanje
za prirodu iz generacije u generaciju.

Posetite nas

Nalazimo se u Istočnoj Srbiji, na obroncima Stare Planine, u slivu reke Timok u opštini Knjaževac. Mesto koje je još od II veka poznato kao vinogorje.

Otvoreno od 07:00 do 15:00h