Kada su na kasnoantičkom lokalitetu Timacum minus, u Ravni, neposredno pored Knjaževca, arheolozi pronašli kip Dionisa, boga vina starih Rimljana, bio je to dokaz da vinogradarstvo i proizvodnja vina u knjaževačkom kraju postoje od davnih vremena. Još u zapisima antičkih pisaca trećeg i četvrtog veka Knjaževac se pominje kao vinogorje.
U Knjaževcu je 1927. godine osnovana vinogradarska zadruga i sazidan zadružni podrum kapaciteta oko 50 tona grožđa, bio je to početak stvaranja budućeg giganta u proizvodnji vina.
Umereno kontinentalna klima i preko 300 sunčanih dana u godini, pogoduju vinovoj lozi u ovom kraju, a pošten odnos vinara prema vinogradima i grožđu rezultiraju vrhunskim kvalitetom u flaši i čaši.
Podrum Džervin osnovan je 27. marta 1927. godine u Knjaževcu u tadašnjoj Jugoslaviji. Knjaževac, malo mesto u istočnoj Srbiji, tadašnjoj Jugoslaviji je poznat vinogradarski kraj još iz II veka iz vremena starih Rimljana.
Podrum je u svoje “zlatno vreme” posedova oko 700 hektara svojih vinograda i proizvodio je oko 6 miliona litara vina, kako stonog tako vrhunskog premium vina. Vina su se najviše prodavala na prostoru bivše Jugoslavije, zatim u Nemačkoj pod nazivom Šlozberg , a stizala su čak i do Rusije pa i do Japana.
Pored proizvodnje vina, kombinat Džervin je proizvodio poznate sokove od borovnice i dunje, rakiju od kantariona kao i razne vrste džemova, pa se iz toga mogao i izvesti i sam naziv DŽERVIN (džem, rakija, vino).
Nažalost, devedesetih godina kombinat je urušen, a vinogradi zapušteni. Bilo je više pokušaja privatizacija ali bezuspešno.
2013. godine Džervin kupuju investitori iz Novog Sada, sa ciljem da od Džervina naprave respektabilnu kompaniju i vrate je na mesto gde je nekad i bila.
Podrum je opremljen najsavremenijom tehnološkom opremom za proizvodnju vina, komorom za hladjenje vina, prostorijom za primarnu proizvodnju i alkoholnu fermentaciju, najsavremenijom punionicom boca kapaciteta 1 500 l/ h, laboratorijom i magacinom gotovih proizvoda, dok je u izradi sala za degustaciju kapaciteta 100 mesta i sala za odležavanje vina u hrastovim buradima takozvana barique sala
.Vina koja trenutno proizvodimo su kvalitetna i modernog dizajna
U svom sastavu DŽERVIN Knjaževac ima primarnu proizvodnju koju čine vinogradi u ukupnoj površini od 40 hektara. Vinograd Štipina nalazi se u ataru sela Štipina na nekih 6 km od grada i na 330 metara nadmorske visine sa umereno kontinentalnom klimom.
Vinograd “Boševo” nalazi se na izlazu iz Knjaževca prema Zaječaru, na samom magistralnom putu. Plantaža je na nadmorskoj visini od 250-330 metara.
Naša misija je da ulažući u opremu, infrastrukturu i razvoj tima svakodnevno zadovoljavamo potrebe tržišta za vinima vrhunskog kvaliteta koja se mogu priuštiti po pristupačnim cenama. Nastojimo biti usmereni na prave vrednosti, čuvajući bogatu tradiciju našeg podruma.
Naša vizija je da budemo sinonim za firmu koja je respektabilna i inovativna, stalno postavljajući više standarde kako u kvalitetu vina, tako i u načinu poslovanja.
Imamo sjajan tim entuzijasta koji su strastveni poznavaoci vinarstva.
Mi verujemo da je ključ uspešnog vinarstva timski rad, zbog toga smo okupili tim sa nenadmašnim iskustvom i ogromnom strašću koju gaje prema ovom poslu.
Nalazimo se u Istočnoj Srbiji, na obroncima Stare Planine, u slivu reke Timok u opštini Knjaževac. Mesto koje je još od II veka poznato kao vinogorje.
Otvoreno od 07:00 do 15:00h